Onderhoudstips
voor natuursteen

Koos u voor natuursteen? Prachtige keuze! Uiteraard is dit een iets delicatere steen waarvoor aangepast onderhoud geen overbodige luxe is. Een natuursteen onderhoudt u met water en pH-neutrale zeep. Geen agressieve reinigingsmiddelen, dit tast de kalk in de steen aan. Er bestaan geen producten om kalksteen of marmer tegen zuren te beschermen. Met deze tips kan het niet misgaan!

 

Natuursteen in de keuken

Voor je regelmatig of dagelijks onderhoud bij een afwerking van het type POLI –  VERZOET – LETANO of ACIENTO adviseren we AKEMI Triple Effect. Dit efficiënte product heeft een drievoudige werkingskracht: 

-> Duurzame reiniging

-> Natuurlijke glansopfrissing

-> Verwerende werking

Bepaalde vette standaardzepen raden we af. Deze durven immers een vettig laagje op het oppervlak van je kostbare natuursteen achterlaten, waardoor kringen van glazen of andere

afdrukken snel zichtbaar zijn.

Voor hardnekkige vlekken bij een afwerking van het type POLI betreft het meestal vetvlekken die ontstaan door onvoldoende verzadiging van het impregneermiddel. Deze vetvlekken kan u best verwijderen met de AKEMI Olie- en Vlekverwijderaar. 

Voor afwerkingen van het type VERZOET – LETANO en ACIENTO bevelen we het gebruik van Cif-crème aan. U brengt deze onverdund op een schuursponsje aan en wrijft het oppervlak lichtjes in (met de ruwe kant). Spoel voldoende na met warm water. Deze behandeling voert u bij voorkeur uit over het ganse oppervlak van het werkblad. Ook voor deze afwerkingstypes is de AKEMIO Olie- en Vetverwijderaar een goede keuze. 

 

Natuursteen in de badkamer 

Door een behandeling met vlekstop sluiten alle poriën van de natuursteen. Zo minimaliseer je de porositeit van de steen en maximaliseer je zijn vlekbestendigheid. Waterdruppels zullen zichzelf opbollen en sneller van het oppervlak rollen, waardoor kans minder de kans krijgt zich vast te zetten. Door deze behandeling geniet de natuursteen ook van een beschermingslaag tegen alle soorten vlekken – met uitzondering van alle zuurhoudende producten. We bevelen een jaarlijkse behandeling met vlekstop ten zeerste aan. 

Een behandeling met kleurverdieper geeft de steen een diepere, donkere kleur en verhoogt het waterafstotend vermogen. 

Bij kalksporen gebruikt u best een zachte synthetische spons om deze te verwijderen. Witte Cif-schuurcrème mag op ieder materiaal gebruikt worden, behalve op gepolierde oppervlakken. Gebruik nooit schuurpapier, staalwol of andere agressieve hulpmiddelen.