10 tips om de vaatwasser
perfect te vullen

Durf jij de vaatwasmachine weleens slordig of snel-snel vol te gooien? Dan zit de kans erin dat je hem weer opent en omgevallen vaat of vuile stukken opmerkt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De vaatwasmachine efficiënt vullen is nochtans heel eenvoudig, mits je van een aantal basisregels een goede gewoonte maakt. Met deze handige tips garanderen we je een perfect propere vaat!

 

 1. Grote stukken etensresten in borden of potten schraap je vooraf weg en gooi je in de vuilnisbak. Je hoeft niet alle stukken voor te spoelen, tenzij er echt nog een hele laag saus of hardnekkig vet te zien is.
 2. Zet glazen zet je op de bovenste korf netjes tussen de rekjes. Waarom beter niet over de rekjes? Dan gaan je glazen ‘ratelen’ en riskeer je afdrukken van de ‘pinnetjes’.
 3. Borden plaats je onderaan en richt je naar het centrum van de machine. Je plaatst ze dus niet allemaal in dezelfde richting!
 4. Kommetjes zet je bovenaan. Ook deze zet je met de binnenzijde naar het centrum, zo kan het water er makkelijk in.
 5. Bestek leg je in de besteklade of in het bestekmandje. In het mandje zet je ze met het handvat naar beneden. Uit veiligheidsoverwegingen zet je scherpe messen best met het handvat naar boven of je legt ze horizontaal in de bovenste korf.
 6. Ovenschotels plaats je onderaan de buitenzijde, zo voorkom je dat ze het draaien van de bovenste sproeier belemmeren.
 7. Kookgerei zoals grote pollepels, lepels of spatels plaats je best horizontaal in de bovenste korf, met de holle zijde naar beneden.
 8. Pannen, grote kommen en kookpotten plaats je lichtjes schuin in de onderste korf. Deze korf heeft ook neerklapbare rijen zodat er meer ruimte is voor potten en pannen.
 9. Plastic kommetjes zet je best in de bovenste korf.
 10. Niet geschikt voor de vaatwasmachine:
  • houten kookgerei zoals lepels, een deegrol of kommetjes
  • handbeschilderde borden
  • scherpe koksmessen
  • delicate glazen en zilver
  • aluminium

Consequent en regelmatig onderhoud van je vaatwasmachine houdt je machine langer in leven en verzekert je van het beste afwasresultaat. Zo draag je zorg voor je vaatwasmachine.